Perkaitan Antara.Kemahiran Menulis Karangan Dengan Kecekapan Penggunaan Tatabahasa Bahasa Malaysia Di Kalangan Pelajar Tingkatan Empat - Basar, Mohd Nasrudin (1997)

(untitled)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau kecekapan penggunaan tatabahasa bahasa Malaysia dengan tumpuan kepada perkataan dan ayat dalam kemahiran menulis karangan dan mengenal pasti masalah penggunaan tatabahasa yang kerap dialami oleh pelajar penutur natif bahasa Melayu. Pertalian antara kecekapan penggunaan tatabahasa dan kekerapan kesalahan tatabahasa antara kernahiran menulis karangan dengan ujian tatabahasa turut ditinjau. Di samping itu pertalian antara kecekapan penggunaan tatabahasa dengan pencapaian karangan dan pencapaian karangan keseluruhan juga dikaji.