Perancangan Bahasa Malaysia: Dengan Tumpuan Khusus Kepada Ejaan Rumi - Dahaman, Ismail (1987)

(untitled)
Ejaan rumi yang kemaskini bagi Bahasa Malaysia dan bahasa Indonesia yang digunakan sekarang ialah sistem ejaan baru bersama yang dirasmikan pada 16 Ogos 1972. Pelaksanaannya sebagai alat komunikasi bahasa dan penyampai ilmu adalah berjaya dan berkembang dengan sihat.Pelbagai golongan masyarakat menerimanya denqan baik dan menggunakannya dengan meluas dalam seqala urusan penulisan dan penerbitan di Malaysia dan di Indonesia.