Agama Dan Media Massa Di Indonesia: Satu Kajian Kes Terhadap Akhbar Republika Mengenai Laporan Berita Konflik Di Maluku - Hidayat, Taufik (2003)

(untitled)
Kajian ini merupakan kajian yang hendak meneliti sejauhmana hubungan media dan agama di Indonesia dengan mengambil satu kes daripada akhbar Republika. Di Indonesia, sejarah akhbar aliran utama yang berskop nasional tidak dapat dilepaskan dari aspek agama. Republika merupakan akhbar yang diterbitkan oleh Ikatan .· Cendikiawan Muslim se-Indonesia (ICMI) yang wujud sebagai gerakan politik untuk membaiki posisi kelompok - kelompok Islam yang terpinggirkan pada tahun 1980-an di Indonesia. Melalui kes rusuhan atau konflik yang teljadi di Maluku, penulis mencuba untuk melihat kaitan agama dan media tersebut menerusi persoalan tentang bagaimana corak pelaporan Republika dan kecondongannya dalam meliput pihak yang sedang bertelagah atau berkonflik.