Proses Pembentukan Kata Dialek Melayu Brunei Berdasarkan Teori Fonologi-Morfologi Leksikal - Haji Mahadi, Mardina (2005)

(untitled)
Tesis ini bertujuan untuk mengbji proses pembentukan kata Dialek Melayu Brunei (DMB) berdasarkan Teori Fonologi-Morfologi Lyksikal (F-ML). Tum_puan kajian dibataskan kepada salah satu proses pembentukan kata sahaja, iaitu pembentukan kata. terbitan. Proses pembentukan kata terbitan bukan sahaja memperlihatkan aturan fonologi, iaitu perubahan dari segi fonem, tetapi juga hubungan simbiotik antara aturan morfologi dengan atman fonologi. Kedua-dua aturan tersebut berlaku mengikut susunan tingkat di dalam leksikon.