A Study On The Performance Of Limestone Roughing Filter For The Removal Of Turbidity, Suspended Solids, Biochemical Oxygen Demand And Coliform Organisms Using Wastewater From The Inlet Of Domestic Wastewater Oxidation Pond - U Han , Thein Maung (2006)

(untitled)
Penurasan kasar pada hakikatnya adalah bertujuan untuk melindungi penapis pasir perlahan dengan cara mengurangkan kekeruhan influen dan pepejal terampai pada tahap yang mana ianya boleh beroperasi dengan berkesan. Penurasan kasar menyediakan suatu kaedah yang bertujuan untuk memperbaiki kualiti air kumbahan tanpa menggunakan sebarang jenis bahan kimia. Selain daripada melindungi penapis pasir perlahan, kaedah ini juga boleh memastikan olahan air kumbahan sebelum ianya dibuang sebagai air luahan dan dapat diguna semula.