Krisis Hegemoni Dan Panik Moral: Pemaparan Kes Muzik Black Metal Dalam Akhbar Berita Harlan Dan The Star - Chew , Lu Cheah (2003)

(untitled)
Kajian ini meneliti fenomena muzik Black Metal melalui liputannya dalam akhbar Berita Harlan dan The Star untuk bulan Julai dan Ogos 2001, yakni sewaktu isu ini hangat diperbincangkan. lsu ini ditimbulkan dengan tujuan menciptakan panik moral, iaitu fenomena yang dikatakan mengancam 'nilai-nilai masyarakat', rentetan berlakunya krisis hegemoni golongan pemerintah yang berlaku sejak tahun 1997 lagi.Pelaporan akhbar mengenai isu ini dilihat sebagai satu prakti.s pengukuhan hegemoni politik dan budaya golongan dominan.