Adverba Dalam Ayat Transitif Bahasa Melayu: Satu Analisis Prinsip Dan Parameter - Lawi, Sk. Mohd Sawpi (2008)

(untitled)
Tesis ini bennatlamat untuk meneliti perlakuan adverba lagi, kembali, semula, semalam dan dengan bersungguh-sungguh dalam pelbagai posisi ayat transitif bahasa Melayu. Secara khusus, kajian ini cuba mengemukakan penjelasan teoritis terhadap kehadiran adverbaadverba tersebut, terutamanya bagi, kembali dan semula yang hadir pada posisi di antara kata kerja dan komplemen.