Politik Dan Pemilikan Media : Satu Analisis Kandungan Liputan Isu Pengambilalihan Akhbar Nanyang Siang Pau Dan China Press Oleh Parti Politik Mca - Ng, Siew Yen (2003)

(untitled)
'Kebebasan akhbar' dan 'tanggungjawab' merupakan dua objektif yang seharusnya diamalkan oleh media akhbar, iaitu dengan melaporkan berita-berita yang berfakta, adil dan benar lintuk pengetahuan masyarakat. Tetapi apabila kita meninjau dari segi perkembangan sistem akhbar di negara ini, nyata adalah semakin sulcar bagi media akhbar tempatan untuk mengimplementasikan kedua-dua objektif ini terutamanya pemilikannya terletak dalam tangan parti politik, lebih-lebih lagi parti pemerintah yang kini telah mendominasi industri akhbar tempatan.