Content Analysis On The Ideology Of Hollywood Science Fiction - Lau , Monica King Hung (2000)

(untitled)
Filem fiksyen sains Hollywood adalah genre filem yang popular dan diterima ramai sehingga mencapai koleksi "box office." Ia bukan bahan hiburan semata-mata. Namun filem fiksyen sains Hollywood adalah bahan kebudayaan yang mempunyai pelbagai kepentingan komersil. Ini adalah kerana filem fiksyen sains Hollywood adalah produk material di bawah sistem ekonomi kapitalis. Lanjutan ini, ideolgi yang mengekalkan hegemoni dan memperlanjutkan orde perkembangan kapitalis tersirat dalam filem yang dihasilkan dalam sistem tersebut.