Bahasa Urak Lawoi di Thailand: Analisis Etnografi dan Hubungan Kebahasaannya dengan Bahasa Melayu - Chekha, Hasnida (2008)
Tesis ini akan membincangkan tentang bahasa Urak Lawoi di Thailand dari sudut etnografi dan hubungan kebahasaannya dengan bahasa Melayu. Kajian ini dijalankan di Pulau Lipek, Satun, Thailand yang dikenali sebagai perkampungan Urak Lawoi semenjak zaman Rama Kelima. Kajian ini menjurus kepada huraian perilaku penggunaan bahasa mengikut kerangka etnografi komunikasi yang dikemukakan oleh Dell Hymes (1964).