The Effects Of A Multimedia Constructivist Environment On Students' Achievement And Motivation In The Learning Of Chemical Formulae And Equations - Krishnasamy, Vickneasvari (2007)

(untitled)
Penyelidikan ini dijalankan bagi mengkaji kesan persekitaran multimedia berasaskan konstruktivisme terhadap pencapaian dan motivasi pelajar Tingkatan Empat dalam pembelajaran 'Formula dan Persamaan Kimia'. Koswer lnstruksi Multimedia Konstruktivis (MCI) dan lnstruksi Multimedia Objektivis (MOl) telah dibangunkan. Seramai 80 pelajar menerima MCI manakala 89 pelajar menerima MOl. Kajian eksperimen kuasi ini menggunakan reka bentuk faktorial 2 x 2. Pembolehubah bebas melibatkan pendekatan multimedia, iaitu MCI dan MOl, manakala pembolehubah bersandar merupakan pencapaian serta motivasi pelajar. Tiga pembolehubah moderator telah digunapakai, iaitu tahap kebolehan pelajar (kebolehan rendah, LA atau kebolehan tinggi, HA), gaya kognitif (field-dependent, FD atau field-independent, Fl) serta jantina (lelaki atau perempuan) .