Menglobalisasikan Penggunaan Serat Batang Pisang Tempatan Dalam Penghasilan Struktur Sokongan Pembungkusan Produk (ICT) - Azizan, Syarul Amizul; Majid, Ahmad Zuhairi Abdul (2013)
Tujuan kajian exploratif ini adalah untuk mengenal pasti kesesuaian dan keberkesanan penggunaan serat batang pisang tempatan dalam penghasilan struktur sokongan dalam pembungkusan produk-produk teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Secara dasarnya objektif kajian adalah untuk mengenalpasti kesesuaian penggunaan serat batang pisang tempatan untuk penghasilan struktur sokongan serta mengkaji mengenai keberkesanan dan ketahanan penggunaannya untuk dijadikan struktur sokongan di dalam pembungkusan produk-produk teknologi maklumat dan komunikasi (ICT). Kajian ini dijalankan dengan menggunakan kaedah-kaedah seperti temubual, pemerhatian, soal selidik dan juga menggunapakai elemen praktis dan proses dalam penyediaan sesuatu artifak yang berkaitan dengan pembungkusan.