Penggunaan Serat Asli Dalam Rekabentuk ‘Servicescape’ Kepada Kenderaan Awam - Majid, Ahmad Zuhairi Abdul; Yassin, Hafeezur Rahmaan Mohd (2015)
Penggunaan serat asli dalam rekabentuk sesuatu produk kurang popular kerana dianggap tidak efisyen untuk pengeluaran skala besar. Kajian ini bertujuan untuk mengaitkan penghasilan produk serat asli dengan servicescape atau produk sokongan dalam perkhidmatan bas transit di Pulau Pinang. Ini tertumpu kepada sebahagian daripada kerusi di dalam bas tersebut. Serat-serat diambil dari batang pokok pisang yang dihancurkan menjadi kertas terlebih dahulu dan daripada itu dibentuk mengikut rekabentuk yang dipilih. Rekabentuk mengambil kira darisegi kekuatan dan saiz berpadanan dengan ruang yang sedia ada. Kerusi ini akan memberi gambaran keunikan bahan tempatan yang asli kepada pengguna perkhidmatan bas. Ini mengurangkan penggantungan kepada bahan plastik yang begitu meluas digunakan. Secara ringkasnya penggunaan bahan serat ini sebagai servicescape akan memberi satu persepsi yang lebih kearah kelestarian.