Tahap Pencapaian Dan Pelaksanaan Kemahiran Proses Sains Dalam Kalangan Guru Pelatih - Yeam, Koon Peng (2007)

(untitled)
Kajian ini bertujuan mengkaji tahap pencapaian kemahiran proses sains guruguru pelatih dan pelaksanaannya dalam pengajaran pembelajaran sains semasa praktikum. Metodologi kajian ini melibatkan reka bentuk kombinasi dua fasa. Dalam fasa 1, kaedah tinjauan digunakan untuK. mengkaji pencapaian kemah iran proses sa ins 1 03 guru pelatih yang ditadbirkan dengan ujian Kemah iran Proses Sa ins Asas (KPSA) dan ujian Kemahiran Proses Sains Bersepadu (KPSB) dan dianalisiskan secara kuantitatif. Dalam fasa 2, kaedah kajian kes melibatkan 6 orang guru pelatih untuk mengkaji pelaksanaan kemahiran proses sains dalam pengajaran Sains semasa praktikum dan data pemerhatian dianali~iskan secara kualitatif berdasarkan tema dan seterusnya ditriangulasi dengan penulisan refleksi guru pelatih dan juga data kuantitatif.