A student-oriented teacher education approach in the TESL methods course : student teacher perceptions and implications for professional training and development - Das, Lucille Shanta (1993)
Penyediaan guru-guru secara profesional merupakan satu usaha yang amat penting bagi masa hadapan sesebuah negara. Di Malaysia proses penyediaan guru yang mengajar Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (TESL) ke arah sistem pendidikan guru yang 1 ebih inova ti f dan berkesan sedang mengalami titik perubahan. Pendidik guru amnya dan pendidik guru Bahasa Inggeris khasnya diseru supaya mengamalkan pendekatan pendidikan guru berpusatkan pelajar. Pendekatan ini berasaskan konsep pembelajaran mela~ui pengalaman di samping mengambil kira dan mengamalkan metodologi terkini yang sepatutnya ,diamalkan di sekolah-sekolah.