Perhubungan di antara gaya kognitif, jantina, kecerdasan, dan pencapaian pelajar tingkatan empat dalam biologi, kimia dan fizik - Loo, Peng Peng (2002)
Pendaftaran dan pencapaian akademik Biologi, Kimia dan Fizik yang menurun kebelakangan ini merupakan satu cabaran bagi pendidik sains. Penyelesaian masalqh ini haruslah dicari secepat mungkin agar matlamat mendirikan satu masyarakat yang maju da/am sains dan teknologi tidak terjejas. Sehubungan itu, perkaitan antara pembolehubah seperti 'gaya kognitif FDIFI (gaya kebergantungan medan), jantina dan kecerdasan dengan pencapaian Bio/ogi, Kimia dan Fizik telah dikena/pastikan dalam kajian ini.