The effect of capacity, willingness and opportunity on teachers job-related performance - Mustafa, Kharudin (1998)
Kajian ini adalah berkenaan dengan faktor-faktor yang boleh mempengaruhi prestasi kerja. Ia bertumpu kepada faktor-faktor kemampuan kerja seseorang guru, kesediaan seseorang guru untuk melaksanakan tugas mereka dan peluang-peluang yang dimiliki oleh guru-guru untuk melaksanakan kerja dengan sebaik mungkin. Dengan mengubahsuai model yang dibentuk oleh Blumberg dan Pringle, kajian ini cuba melihat perkaitan antara faktor-faktor yang dicadangkan oleh Blumberg dan Pringle iaitu kemampuan, kesediaan dan peluang dengan prestasi kerja.