Perkaitan di antara pengetahuan sedia ada guru pelatih dengan pencapaian dan prestasi latihan mengajar : satu kajian kes dalam - Goh, Eng Beng (1995)
Kajian ini menyiasat perkaitan di antara pengetahuan sedia ada muzik, pencapaian muzik dan prestasi latihan mengajar muzik di kalangan guru pelatih muzik. Dua kumpulan responden mengambil bahagian dalam kajian ini; satu kumpulan yang mempunyai pengetahuan sedia ada muzik semasa mereka memasuki maktab perguruan dan satu lagi kumpulan yang tidak mempunyai pengetahuan sedia ada muzik. Prestasi dalam peperiksaan muzik semester (teori dan amali) yang dikendalikan oleh maktab digunakan untuk mengukur pencapaian muzik. Tiga hipotesis dibentuk untuk menguji hubungan ini.