Education service experience : from the aspects of students' satisfaction and loyalty - Liew , Kok Keong (2006)
Penyelidikan ini mengkaji tentang pcrhubungan di antara kepuasan par:1 penuntut dan rasa taat setia mereka terhadap khidmat yang diberikan di dalam hidang pendidikan (tinggi). Secara khususnya kajian ini meneliti tentang aspek kognitif dan afektif penuntut dalam rasa puas hati mereka, di samping menentukan sama ada ia boleh menjurus ke arah membentuk kesetiaan terhadap institusi pendidikan tersebut (secara perkhabaran lisan yang positif, perilaku membuat rungutan, perilaku membuat pertukaran dan kesanggupan untuk membayar jumlah wang yang lebih). Dari 329 maklumbalas pelajar kampus utama Universiti Sains Malaysia yang diterima, didapati bahawa hubungan sebagaimana yang disebutkan di atas hanyalah diterima sebahagiannya sahaja.