Optimal statistical designs of multivariate EWMA and multivariate CUSUM charts based on average run length and median run leng - Lee, Ming Ha (2006)
Carta kawalan multivariat ialah alat yang berkuasa dalam kawalan proses yang melibatkan kawalan serentak beberapa cirian kualiti yang berkorelasi. Carta-carta multivariat hasil tambah longgokan {MCUSUM) dan multivariat purata bergerak berpemberat eksponen (MEWMA) sentiasa dicadangkan dalam kawalan proses apabila pengesanan cepat anjakan tetap yang keciJ atau sederhana dalam vektor min adalah diingini.