Synthesis And Liquid Crystalline Properties Of New Twin Diglycidyl Ethers Based On Azomethine Groups Cured By Aromatic Diamines - Rajasingam, Ratnamalar (2010)
Duajenis bisfenol yang mengandungi kumpulan azometina iaitu 3,3'-dimetoksi-4,4'dihidroksi- N-benzilidina-o-tolidina (I) dan 4,4' -dihidroksi-N-benzilidina-o-tolidina (II) telah disintesis melalui tindakbalas o-tolidina bersama vanillin dan phidroksibenzaldehid.