Simulation Of Lightwave Propagation In Photonic Devices - Mohd Yusoff, Mohd Hanapiah (2010)
Disertasi ini adalah tertumpu kepada simulasi rambatan gelombang cahaya dalam peranti fotonik leper, ianya termasuk penyiasatan keadaan satu mod dalam pandu gelombang rusuk, reka bentuk pemutar dan pembelah polarisasi, penyiasatan pantulan berganda dalam pengganding interferens-berganda hablur fotonik dan reka bentuk pembahagi panjang-gelombang hablur fotonik hibrid I-D dan 2-D dan antarasilih saluran.