Perancangan Pembangunan Bandar Baru: Kajian Kes Bandar Baru Pasir Gudang - Abu Bakar, Muhamad Dzahir (1996)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji ciri-ciri Bandar Baru Pasir Gudang sama ada ia menepati konsep pembangunan bandar baru yang sebenarnya. Kajian ini adalah penting memandangkan pembangunan bandar telah mengimplikasikan kesan baik dan buruk yang menuntut kajian lanjut dilakukan. Pada awalnya, tumpuan diberi kepada pemahaman senario bandar baru seluruh dunia dengan merujuk kepada ulasan-ulasan dan kajian terdahulu. Ia meliputi sejarah bandar baru, justifikasi pembangunannya, konsep-konsep, ciri-ciri, peranan-peranan, perancangan bandar baru serta isu dan masalah yang berlaku disebalik pembangunannya.