A Study On The Relationship Between Personality And Intrinsic Career Success: The Case Of Banking System In Beijing - Suo, Honggang (2008)

(untitled)
Penyelidikan ini dijalankan untuk mengkaji hubungan antara tret personaliti dan kejayaan intrinsik ketjaya. Tret personaliti diukur melalui lima ciri iaitu: neurotisisme, ekstroversi, keterbukaan, persetujuan dan ketelitian. Kejayaan intrinsik kerjaya merangkumi kepuasan kerja, kepuasan ketjaya dan kepuasan hidup. Kesan penyederhana kemungkinan oleh perbezaan jantina juga diberi pertimbangan dalam kajian ini.