Cerita-Cerita Epik Terpilih Dari Tamadun Barat Dan Islam: Satu Kajian Perbandingan - Adnan, Zaitun (2001)

(untitled)
Kajian ini bertujuan melihat persamaan dan perbezaan di antara teks-teks epik yang dipilih daripada tradisi Kristian dan Islam pada zaman pertengahan iaitu Hikayat Amir Hamzah dan Hikayat Muhammad Hanafiyyah, El Cid of Spain dan The Song of Roland.Kajian memberi fpkus terhadap latar belakang sejarah, masyarakat dan 'worldview 1 qi lcalangan masyarakat yang melahirkan watak-watak wiranya, serta faktor-faktor yang mendorong watak-watak wira epik itu bersikap sedemikian.