Unsur- Unsur Naturalisme Dalam Salina Dan Sungai Mengalir Lesu : Satu Kajian Bandingan - Chek Embi, Jaminkhiri (2002)

(untitled)
Naturalisme mula terserlah dalam penulisan penulis-penulis dari Perancis seperti Edmont Louis de Goncourt, Jules Alfred Huot de Goncourt dan Emile Zola. Pergerakan sastera ini muncul pada akhir abad ke sembilan belas di Perancis. Pergerakan ini tersebar ke seluruh Eropah, Amerika dan sampai di Malaysia pada pertengahan abad ke dua puluh.