A Moving Average Control Chart For The Sample Mean Based On A Robust Estimator Of Scale - Jamel, Suffiah (2009)

(untitled)
Kebelakangan ini, penggunaan carta-carta kawalan kualiti kian bertambah penting. Banyak industri telah meningkatkan penekanan dalam penggunaan carta-carta kawalan, seperti carta-carta Shewhart untuk kawalan proses pengeluaran. Walau bagaimanapun, dalam bidang ini, masih terdapat banyak aspek yang perlu diperluaskan, diselidik secara keseluruhan dan ditambahbaikkan.