Cadangan Carta Kawalan Teguh Purata Bergerak Berpemberat Eksponen Untuk Varians Proses - Lim, Fern Fern (2005)

(untitled)
Dalam kajian ini, kami mencadangkan satu cara untuk mengawal varians proses bagi data yang mengandungi cerapan terpencil. Carta yang sering digunakan dalam kawalan varians proses bagi data tercemar ialah carta RQ . Walau bagaimanapun, carta ini kurang peka terhadap pengesanan cerapan terpencil yang melibatkan varians yang kecil. Untuk mengatasi kelemahan ini, carta EWMASRQ telah dicadangkan.