Meningkatkan Prestasi Carta Kawalan Reja Untuk Mengawal Data Berautokorelasi - Lau, Sie Ling (2003)

(untitled)
Masalah autokorelasi wujud dalam kebanyakan industri pengeluaran pada hari ini. Untuk mengatasi masalah autokorelasi tersebut, banyak kaedah telah dicadangkan oleh penulis-penulis berkenaan seperti Montgomery dan Mastrangelo (1991), Runger dan Willemain (1995), Atienza, Tang dan Ang (2002) dan penulis yang lain. Kaedah yang biasa dicadangkan ialah menggunakan kaedah dua langkah yang melibatkan penggunaan model siri masa.