A Study On Various Single Variable Control Charts - Lim, See Ken (2009)
Teknik carta kawalan telah digunakan dengan luasnya di industri untuk mengawal proses bagi peningkatan kualiti. Kebiasaannya, dua carta kawalan diperlukan untuk mengawal min proses dan varians proses secara berasingan. Banyak usaha telah dilakukan untuk menghasilkan sejenis carta kawalan tunggal yang mampu mengawal min proses dan varians proses secara serentak.