A Study On Q Chart For Short Runs - Moslim, Nor Hafizah (2009)
Suatu peralatan yang penting dalam kawalan mutu ialah carta kawalan Shewhart. Kelemahan carta kawalan Shewhart adalah ia hanya dikhaskan untuk pengeluaran bervolum tinggi. Walau bagaimanapun, sejak kebelakangan m1, wujud kecenderungan di kalangan pengeluar untuk menghasilkan lot bersaiz kecil atau pengeluaran bervolum rendah. Kecenderungan ini disebabkan teknik tepat pada masa, pengeluaran serentak, penyediaan kerja kedaian, pengurangan inventori dalam proses dan nilai kos yang semakin dititikberatkan.