Pasaran Modal Islam : Analisis Fiqh Terhadap Asas Pembentukan Instrumen Dan Kriteria Penilaian Status Sekuriti Oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti - Abu Bakar, Azizi (2009)
Umat Islam seharusnya berbangga dengan kejayaan serta ketamadunan sendiri berdasarkan pengalaman sejarah yang gemilang. Namun yang nyata semakin hari kebanggaan, kegemilangan serta ketamadunan tersebut semakin terhapus daripada pemikiran umat dan media arus perdana hinggakan umat Islam dipandang secara negatif, ketinggalan zaman, ketidakadilan dan sebagainya.