Student's Choice Intention of A Higher Learning Institution : an application of theory of reasoned action (TRA) - Hassan, Hajemi (2000)
Kajian yang telah dijalank:an ini adalah bertujuan bagi mengenalpasti penentu-penentu bagi niat pelajar-pelajar menengah atas sama ada untuk memilih institusi pengajian tinggi swasta atau pun awam. Teori Tindakan Beralasan oleh Fishbein dan Ajzen telah digunakan sebagai asas kepada kajian ini. Teori ini mencadangkan bahawa penentu paling hampir kepada perlakuan adalah niat. Niat ditentukan oleh sikap terhadap perlakuan dan norma subjektif yang dipertimbangkan. Sikap terhadap perlakuan dan norma subjektif ditentukan oleh gabungan kepercayaan, penilaian, dan motivasi untuk menyetujui. Intisari kepercayaan utama sikap dan norma subjektif terhadap institusi pengajian tinggi swasta dan awam telah dikenal pasti. Seramai 146 orang pelajar dari lingkungan umur 16 tahun sehingga 24 tahun telah mengambil bahagian dalam satu soal-selidik yang dijalankan bagi tujuan pengumpulan data yang berkaitan. Hipotesis yang dihasilkan berdasarkan teori ini telah berjaya disahkan. Hipotesis tambahan yang merangkumi pemboleh ubah demografi sosial telah juga diuji. Daripada data yang telah dianalisis, hanya latar belakang etnik pelajar telah memberikan keputusan ujian yang signifikan. Berdasarkan kajian, dapat disimpulkan bahawa sikap dan norma subjektif terhadap perlakuan dapat menjelaskan dengan signifikan sejumlah variasi di dalam niat perlakuan bagi kedua-dua institusi pengajiari tinggi swasta dan awam. Sikap terhadap perlakuan secara relatifnya mempunyai pengaruh yang lebih berbanding dengan norma subjektif bagi kedua-dua institusi pengajian tinggi swasta dan awam.