Ethical Judgments among Public Relations Officers in Higher Education Institutions:a Cross-National Study - El-Astal, Mohammed Abed Said (2003)
Kajian bertujuan menentukan: (i) bagaimana beretika atau tidak sesetengah amalan hipotesis perhubungan awam yang diamalkan oleh pegawai perhubungan awam di institusi pengajian tinggi (universiti, kolej, institut, sekolah) di Amerika Syarikat, India, China, Malaysia, Thailand, Israel, Palestin, dan Emiriyah Arab Bersatu; (ii) sama ada jenis institusi, sikap pegawai, ciri profesional dan kebertanggungjawapan memberikan perbezaan yang signifikan dan pertimbangan etika mereka, dan (iii) menentukan - ..... sejauhmana agama dan polisi institusi di tempat setiap pegawai bekerja mempengaruhi pertimbangan etikanya. Populasi kajian terdiri daripada pegawai perhubungan awam di institusi yang mempunyai Iaman web berbahasa Inggeris. Satu sampel rambang sistematik mengandungi 254 (10%) yang dipilih daripada 2540 institusi di Amerika Syarikat. Sementara itu, semua institusi yang mempunyai Iaman web berbahasa Inggeris di negara-negara lain dikaji.