Hydrothermal Conversion Of Malaysian Coral To Hydroxyapatite, A Bone Substitute: Synthesis, Characterization And In-vitro Solubility Studies - Samsudin, Mimi Rahayu (2005)
Tujuan kajian ini adalah untuk mensintesis hidroksiapatit, Ca1o(P04)s(OH)2 daripada batu karang Malaysia spesis Porites lutea, untuk digunakan sebagai tulang gantian dalam perubatan dan pergigian.