Taj Al-'Arus berdasarkan terjemahan Al-Shaykh Othman Al-Pontiani bin Haji Shihab Al-Din Al-Banjari Satu Transliterasi, Anotasi, Suntingan Dan Kajian Teks - Elamdin, Mohamed Sidek (1999)
Bahagian Pertama tesis dimulakan dengan satu tinjauan untuk melihat aspek-aspek latar belakang pengarang Taj al-' Arus al- hawi Li Tahdhib al- Nufus ("Mahkota Pengantin Bagi Membersihkan Jiwa") dan sumbangan kepengarangannya