Ibn Jinni’s Role And Contributions To Arabic Semantics - Ramadan, Mergani Makawi (2007)
Kajian ini menganalisis peranan dan sumbangan Ibn Jinni terhadap semantik Arab melalui tinjauan idea-idea dan pandangan-pandangannya yang terdapat dalam buku-bukunya seperti, “al-Muhtasab” – Perbendaharaan -, “al-Hasais” – Yang Tertentu -, dan “al-Munsif” – Manusia yang Adil.