Study On Phonetic Context Of Malay Syllables Towards The Development Of Malay Speech Synthesizer - Samsudin, Nur Hana (2007)
Pensintesis sebutan Bahasa Melayu telah berkembang daripada teknik pensintesis berparameter (pemodelan penyebutan manusia dan pensintesis berdasarkan formant) kepada teknik pensintesis tidak berparameter (pensintesis sebutan berdasarkan pencantuman).