Kajian Perbandingan Komuniti Burung Di Kawasan Hutan Dibalak, Hutan Ditebang Habis Dan Kebun Getah Di Lembah Sungai Beris, Sik, Kedah - Abdullah Sani, Nur Ziana (2005)
Semenanjung Malaysia dikatakan mempunyai 638 spesies burung daripada 78 Famili (Strange & Jeyarajasingam, 1993) dan hutan tanah pamah menjadi tumpuan dan habitat asal bagi kebanyakan spesies burung tropika berbanding dengan jenis-jenis habitat yang lain di Malaysia.