Decolorization Of Dye Pollutants By Fenton-Like Oxidation Process Using Zeolite And Natural Clay Based Catalysts - Hassan , Hamizura (2011)

(untitled)
The decolorization of Acid Red 1 (ARl) and Reactive Blue 4 (RB4) dye by the Fenton-like oxidation process using zeolite and natural based catalysts in batch system were studied. Fe-zeolite Y type (Fe-ZYT), Fe-natural zeolite (Fe-NZ), Fe-ball clay (Fe-BC), and Fe-Kuala Kangsar clay (Fe-KKC) were successfully prepared via impregnation method. The prepared catalysts were characterized by Scanning Electron Microscope (SEM), Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), Xray powder diffraction (XRD), Nitrogen adsorption/desorption and Energy Disperse X-ray (EDX). Penyahwamaan bagi dua jenis bahan pencelup iaitu Acid Red 1 (ARl) dan Reactive Blue 4 (RB4) melalui proses pengoksidaan jenis Fenton menggunakan mangkin zeolit dan bahan semulajadi berasaskan tanah liat dalam sistem berkelompok dikaji. Pemangkin ini berjaya dihasilkan menggunakan teknik peranakan. Pencirian mangkin telah dijalankan menggunakan kaedah mikroskopi electron pengimbas (SEM), spektroskopi inframerah transformasi Fourier (FTIR), penjerapan/penyahjerapan nitrogen dan penyerakan tenaga x-ray (EDX).