Perbandingan Pelaksanaan Kurikulum Bidang Pemasaran Dan Kecekapan Pelajar Antara Institusi Pendidikan Tinggi Di Malaysia - Ilangko , Subramaniam (2010)

(untitled)
The ability of the undergraduates to utilise the skills acquired from their higher learning institutes in their employment sector has posed a great concern in recent years. This study aims at comparing the implementation of marketing curriculum in lieu of its objectives, curriculum content, competency skills and the various skills acquisition among the final year undergraduates of five higher learning institutes in Malaysia. Pemasalahan yang sering diperkatakan ialah sejauh manakah pelajar di institusi pendidikan tinggi menguasai kecekapan untuk menghadapi alam pekerjaan dalam bidang pengajian yang dikuti. Selaras dengan persoalan ini, kajian ini bertujuan menganalisis pelaksanaan kurikulum bidang pemasaran dari segi objektif, kandungan kurikulum, kaedah penerapan kecekapan dan kecekapan-kecekapan yang dikuasai oleh pelajar tahun terakhir di 5 buah institusi pendidikan tinggi di negara ini.