Pemikiran Pendidikan Islam Ibn Qayyim Al-Jawziyyah : Analisis Terhadap Kitab Miftah Dar Al-Sa‘Adah - Zakaria, Raihaniah (2014)
Findings in the area of philosophy cannot be separated from the educational field. Specifically, findings in philosophy are the basis for the establishment of the educationalaims and objective, curriculum design, methodology in teaching and learning, methods of teaching evaluation and learning and all the elements that develop the education process. Penemuan-penemuan dalam bidang falsafah adalah tidak terpisah dari bidang pendidikan. Secara lebih spesifik, penemuan-penemuan dalam bidang falsafah menjadi rujukan kepada pembentukan tujuan-tujuan pendidikan, pembentukan kurikulum, metodologi pengajaran pembelajaran, kaedah penilaian pengajaran dan pembelajaran dan semua unsur-unsur yang membentuk proses pendidikan.