Managerial Entrenchment And Dividend Payout Policy Of Malaysian Public Listed Companies - Zakaria, Zuriawati (2014)

(untitled)
This thesis examines the influence of managerial entrenchment towards companies’ dividend distribution. This includes the effects of high managerial entrenchment on investment opportunities, internal governance, monitoring by external governance, CEO incentives, and different types of ownership. The thesis analyzed 327 companies listed on Bursa Malaysia from 2005 to 2010. Tesis ini meneliti pengaruh kekukuhan pengurusan terhadap pengagihan dividen syarikat. Ini termasuk kesan pengurusan berkekukuhan tinggi ke atas peluang pelaburan, tadbir urus dalaman (saiz lembaga pengarah, ahli lembaga asing, dan undi pemilik terbesar), pemantauan oleh tadbir urus luaran (kebebasan lembaga pengarah), insentif Ketua Pegawai Eksekutif (ganjaran dan opsyen saham) dan jenis pemilikan yang berlainan (pemilikan tertumpu, pemilikan kerajaan, pemilikan asing, dan pemilikan pengurusan). Tesis ini menganalisa 327 syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia dari tahun 2005 hingga 2010.