Keberkesanan Agihan Zakat Kepada Asnaf Fakir Dan Miskin : Kajian Kes Bantuan Jayadiri, Jabatan Zakat Negeri Kedah - Muda, Noor Syafinas (2014)

(untitled)
Al-Quran has made it compulsory for Muslim to pay zakat. From the socio-economic perspectives, the payment of zakat is a social obligation of a Muslim towards his less-fortunate brethrens. Six out of eight people entitled to receive the zakat payment can be categorised as the less fortunate i.e. the poor, the destitute, muallaf, riqab, gharimin and ibni sabil. In fulfilling the responsibility as zakat collector in Kedah, the Kedah Zakat Department (KZD) has introduced a program in the form of financial assistance known as the Bantuan Jayadiri with the objectives of providing capital to the poor and destitute to engage in a business endeavour. Al-Quran telah menetapkan zakat sebagai salah satu kefardhuan ke atas setiap orang Islam. Dari sudut sosio-ekonomi, pembayaran zakat merupakan satu tanggunggjawab sosial seorang mukmin dalam membantu golongan kurang bernasib baik. Enam daripada lapan asnaf zakat boleh dikategorikan sebagai golongan kurang bernasib baik iaitu fakir, miskin, muallaf, riqab, gharimin dan ibnu sabil. Dalam melaksanakan amanah sebagai pemungut zakat di negeri Kedah, Jabatan Zakat Negeri Kedah (JZNK) telah memperkenalkan bentuk bantuan perniagaan yang dinamakan Bantuan Jayadiri bertujuan membekalkan modal kepada golongan fakir miskin untuk terlibat dalam kegiatan perniagaan.