Effect Of Ozone Treatment On The Physicochemical Properties Of Corn, Sago And Tapioca Starches - Chan, Hui Tin (2014)
The effects of oxidation by ozone gas on some physicochemical and functional properties of starch (corn, sago, and tapioca) were investigated. Starch in dry powder form was exposed to ozone for 10 min at different ozone generation times (OGTs: 1, 3, 5, and 10 min). Kesan pengoksidaan dengan menggunakan gas ozon ke atas ciri-ciri fizikalkimia kanji telah dikaji dengan menggunakan tiga jenis kanji yang berlainan tempat asal (jagung, sagu, dan ubi kayu). Kanji dalam keadaan serbuk kering telah didedahkan kepada gas ozon selama 10 minit pada masa penghasilan ozon yang berlainan (1, 3, 5, dan 10 minit).