Validation Of GC-MS Method For Standardization Of Curcuma Xanthorrhiza Extracts Using Biochemical Markers, AR-Curcumene And Xanthorrhizol - Ab Halim, Mohd Rohaimi (2014)

(untitled)
In this thesis, the chemical constituents from rhizomes of C. xanthorrhiza Roxb. were investigated. Extraction of rhizomes of C. xanthorrhizawas conducted using maceration and Soxhlet extraction method that gives three different extracts namely ethanol, aqueous and hexane extracts. Dalam tesis ini, juzuk kimia daripada rizom C. xanthorrhiza Roxb. telah dikaji. Pengekstrakan rizom C. xanthorrhiza telah dijalankan dengan menggunakan kaedah pengekstarakan rendaman dan sohlet yang memberikan tiga ekstrak berbeza dikenali sebagai ekstrak etanol, ekstrak akues dan ekstrak heksana.