Ultrasonically Aided Cross-Flow Membrane Filtration System For Latex Wastewater - Che Lah, Nuur Fahanis (2012)

(untitled)
In this current study, an ultrasonically-aided membrane filtration system that offers cleaned membrane after being fouled by latex wastewater was developed. Characterizations of latex wastewater were investigated to decide the best and suitable membrane used for this filtration system under optimum condition. Dalam kajian semasa, satu sistem membran penapisan dengan bantuan ultrasonik dibangunkan bagi menawarkan membran yang bersih selepas melalui penapisan oleh air sisa lateks. Pencirian air sisa lateks telah disiasat untuk memutuskan membran terbaik dan sesuai bagi digunakan dalam sistem penapisan ini di bawah keadaan optimum.