Pengesanan Densiti Payudara Untuk Pengkelasan Birads Imej Mamogram - Saidin, Nafiza (2014)
Breast cancer is the most common female cancer and is the leading cause of deaths amongst females worldwide. Mammography is the primary imaging tool for screening and early detection of the disease. Breast density has been found to be a strong indicator for breast cancer risk. Kanser payudara adalah kanser wanita yang paling kerap dan menjadi penyebab utama kematian di kalangan wanita di seluruh dunia. Mamografi adalah alat pengimejan utama bagi penyaringan dan pengesanan awal penyakit tersebut. Petanda yang kuat untuk risiko kanser payudara ialah densiti payudara.