Flood Modelling For Small Urban Catchment Of Sungai Raja, Alor Setar, Kedah - Che Ghani, Nor Zaimah (2014)
Malaysia is among countries that faces potential flooding problems due to rapid development, improper river management and climate change. Flood modelling was carried out within the Sungai Raja Catchment in Alor Setar City. The study area is prone to flood due to its flat and low elevation. Malaysia ialah salah satu negara yang menghadapi kemungkinan masalah banjir disebabkan pembangunan yang pesat, pengurusan sungai yang tidak mantap dan perubahan iklim. Pemodelan banjir telah dijalankan di Bandar Alor Setar iaitu Sistem Sungai Raja. Kawasan kajian adalah cenderung kepada banjir kerana berkeadaan rata dan mempunyai paras permukaan bumi yang rendah.