Kesan Pembelajaran Berasaskan Masalah Pada Sikap Dan Pengetahuan Alam Sekitar Dan Pencapaian Dalam Fizik - Abdul Mutalib, Mohd Muzaitulakmam (2014)
The aim of this study is to investigate the effect of environmental Problem based learning (EPBL) in Physics towards environmental attitude, environmental knowledge and physics achievement among Form Four students. Eighty Form Four students from pure science stream from two schools in Larut Matang and Selama district participated in the study. Tujuan kajian adalah untuk mengkaji kesan Pembelajaran Berasaskan Masalah (PBM) alam sekitar dalam fizik pada sikap alam sekitar, pengetahuan alam sekitar dan pencapaian dalam fizik dalam kalangan pelajar Tingkatan Empat. Seramai 80 orang pelajar tingkatan empat aliran sains dari dua buah sekolah menengah di daerah Larut Matang dan Selama telah terlibat dalam kajian ini.